Gasprijs stijgt weer: worden energiecontracten duurder?
Sven Schimmel
26 mei 2024

Hier betaal je de hoogste terugleverkosten voor zonnepanelen
In de afgelopen 10 dagen is de gasprijs op de Amsterdamse handelsbeurs TTF met ongeveer 20 procent gestegen. Op 13 mei was de prijs per kuub nog circa 29 cent, maar inmiddels is deze opgelopen tot 35 cent.
De belangrijkste reden voor de stijgende prijs zijn de verminderde toevoer van gas uit Noorwegen en een hogere Aziatische prijs voor vloeibaar gas (LNG). Verder overweegt Europa sancties tegen Russisch gas.
Gaan de energieprijzen van energieleveranciers ook omhoog? Dat bespreek ik in dit artikel.
Gasprijs in de afgelopen maanden
Een overzicht van de ontwikkeling van de kale gasprijs op de Amsterdamse handelbeurs tussen maart en eind mei 2024.

De grafiek illustreert een duidelijke opwaartse trend tussen begin maart en eind mei.
Boven de getoonde bedragen, betaal je als huidouden btw, energiebelasting en inkoopkosten. Die laatste kunnen per leverancier verschillen.
Invloed op energiecontracten
Een tijdelijke stijging van de gasprijs betekent niet noodzakelijkerwijs dat energiecontracten onmiddellijk duurder worden. Meestal stijgen de prijzen pas als de gasprijs gedurende een langere periode hoger blijft.
Bodem al bereikt
Dit jaar werd een nieuw laagterecord in de energieprijzen bij leveranciers bereikt. In februari en maart, toen de gasprijs daalde tot onder de 25 cent per kuub, werden vaste tarieven aangeboden van ongeveer 1,15 euro per kuub. De goedkoopste nieuwe variabele contracten lagen destijds zelfs rond de 1,09 euro per kuub. Ook de elektriciteitsprijzen daalden, met tarieven rond de 23,5 cent per kWh voor een vast contract.
Goedkoopste contracten
Inmiddels zijn de energietarieven bij leveranciers weer wat gestegen. Het goedkoopste vaste contract bij een gemiddeld verbruik heeft een prijs van circa 1,25 euro per kuub en een stroomtarief van zo’n 26 cent per kWh.